Sovuq kunlarda organizmni qanday ovqatlar bilan isitish kerak?

O‘zbekiston Sog‘liqni saqlash vazirligi havo harorati pasaygan hozirgi kunlarda qanday ovqatlanish lozimligi haqida tavsiyalar berdi. Mutaxassislarning aytishicha, sovuqda organizm ko‘p energiya sarflab, issiqlikni saqlash uchun qo‘shimcha vitamin va oqsillarga muhtoj bo‘ladi. Shuning uchun issiqlik baxsh etuvchi mahsulotlarni iste’mol qilish muhim.
Bunday mahsulotlar tarkibiga grechka, jo‘xori yormasi, yerqalampir, sarimsoqpiyoz, baliq, mol va qo‘y go‘shti, tovuq go‘shti, sut mahsulotlari, mayiz, zanjabil choyi va qahva kiradi. Shuningdek, xamirli ovqatlar ham tanani isitadi.
Sovuq mavsumda achchiq ziravorlardan, masalan, qizil va qora qalampir, zanjabil, dolchin kabi mahsulotlardan foydalanish tavsiya etiladi. Ushbu ziravorlar qonni yaxshiroq aylantirib, tananing tezroq qizishini ta’minlaydi. Bundan tashqari, tovuqli sho‘rva va boshqa proteinlarga boy taomlar immunitetni kuchaytirishga yordam beradi.
Mutaxassislar sovuq kunlarda organizmni qo‘llab-quvvatlash uchun ko‘proq issiq va to‘yimli taomlarni iste’mol qilishni, shakarni esa kamaytirishni maslahat beradi. Issiq qahva esa tetiklikni oshiradi va organizmni iliq tutishga yordam beradi.