
Yozning issiq kunlarida muzqaymoq eng sevimli shirinliklardan biri hisoblanadi. Bu haqida Zamin.uz xabar berdi.
Biroq, u tezda erib, o‘zining sifatini yo‘qotishi mumkin. Shu sababli olimlar ushbu muammoni hal etish uchun turli tadqiqotlar olib bormoqda.
Yaponiyaning Kanazawa Ice kompaniyasi bir necha yil avval erimaydigan muzqaymoq ishlab chiqdi. Bu muzqaymoqning siri mevalarda uchraydigan antioksidant moddalarda yotadi.
Ushbu moddalar muzqaymoq tarkibini barqarorlashtiradi va issiq sharoitda ham shaklini saqlab qolishga yordam beradi. Shuningdek, amerikalik oziq-ovqat texnologi Kameron Viks tanin kislotasidan foydalangan holda muzqaymoq tarkibini yanada mustahkamlash ustida ishladi.
U yaratgan 3 foizlik aralashma qattiqlashib, pichoq yordamida kesiladigan darajaga yetdi. Bunday muzqaymoq erimaydi, lekin oxir-oqibat pudingga o‘xshash holga keladi.
Olimlar buni “muzqaymoq uchun elastik qoplama” deb atashadi, ya’ni shaklni saqlaydi, lekin sovuqni uzoq vaqt ushlab qolmaydi. Antioksidant moddalarning qo‘shilishi muzqaymoqni uzoq safarlarda yoki issiq ob-havoda sifatini saqlash uchun foydali bo‘lishi mumkin.
Ammo uning ta’m va tuzilmasining iste’molchilar tomonidan qabul qilinishi muhim ahamiyatga ega. Shu bois, yangi turdagi muzqaymoqni keng miqyosda joriy etishdan oldin keng qamrovli sinovlar o‘tkazilishi zarur.