Shanxay restoranida 66 dollarlik tovuq go‘shti: Musiqa eshitib o‘sgan parranda haqiqatmi?
Xitoydagi Shanxay shahridan bir ajabtovur xabar tarqaldi: mahalliy restoranlardan biri tovuq go‘shtidan tayyorlangan taomni 66 dollarga taklif qilmoqda. Bu taom narxiga hayron qolgan mijoz ofitsiantlar bilan tortishib, oxir-oqibat pul to‘lashga majbur bo‘ldi. Bu haqda South China Morning Post xabar berdi.
Noodatiy tovuq: Imperator darajasidagi parranda
Restoran xodimlarining ta’kidlashicha, taomda ishlatilgan tovuq alohida sharoitda o‘sgan. Go‘yoki u kungaboqar poyasi va gulidan olingan sharbat bilan oziqlantirilgan, shuningdek, klassik musiqa tinglatilgan. Ushbu tovuq turi “Kungaboqar tovug‘i” deb nomlangan bo‘lib, u asosan yuqori darajadagi oshxonalarda, jumladan, “Mishlen” yulduzli restoranlarda ishlatiladi.
Bunday tovuqlar maxsus parvarish qilingani uchun narxi ham odatdagidan ancha qimmat. Restoran vakillari mijozlarga taomning narxi ortidagi sababni shu bilan izohladi.
Mijoz noroziligi va tovuq haqidagi bahslar
Tovuq uchun 66 dollar to‘lagan mijoz o‘zini aldangandek his qilgan. Uning fikricha, restoran xodimlari tovuqni sut bilan boqilgan deb noto‘g‘ri ma’lumot bergan, ammo keyinroq bu yolg‘on ekani ma’lum bo‘ldi. Mijoz to‘lov qilgan bo‘lsa ham, restorandagi vaziyatdan g‘azabda ekanini bildirgan.
Xitoyda restoranlardagi bahsli holatlar
Bu Xitoyda ovqatlanish maskanlari bilan bog‘liq ilk mojaro emas. Ilgariroq jurnalistlar ayrim restoranlarda yenot va tulki go‘shti qo‘y yoki mol go‘shti sifatida sotilganini aniqlashgan. Antisanitariya sharoitida yetishtirilgan hayvonlarning go‘shti iste’mol uchun xavfli bo‘lib, bu holat qonun bilan taqiqlangan.
Shuning uchun mijozlar restoranlarda taom sifatiga e’tibor qaratishlari, noodatiy ta’riflarga ishonmasliklari kerak. Haqiqatdan ham tovuq “musiqa eshitib o‘sgan”mi yoki bu faqat marketing hiylasi – bu savol hali ham ochiq qolmoqda.