Bugun
Markaziy bank 16 iyun uchun valyuta kurslarini e'lon qildi
+29°
ясно ветер 4.1 м/с, С

Sovuq kunlarda qanday ovqatlanish kerak?

Foydali
122
Sovuq kunlarda qanday ovqatlanish kerak?
Sovuq kunlarda ovqatlanishga oid tibbiyot fanlari doktori Ilhom Otajonovning tavsiyalari asosida quyidagi fikrlar xulosa qilinadi:

1. Issiqlik baxsh etuvchi mahsulotlar:
  • Tanani isituvchi mahsulotlar iste'mol qilish muhim. Buning uchun grechka, joʻxori yormalari, baliq, qoʻy, mol va tovuq goʻshti, sut mahsulotlari, zanjabil va arpabodiyon choylari kabi mahsulotlar tavsiya etiladi.
  • Qizil va qora qalampir, zanjabil, dolchin kabi issiq ziravorlar qon aylanishini yaxshilab, organizmni isitadi.

2. Immunitetni mustahkamlash:
  • Oqsil moddasiga boy taomlar (goʻsht, tovuq shoʻrvasi) immunitetni mustahkamlashda muhim ahamiyatga ega.
  • Vitaminlarga boy mahsulotlar, jumladan, qoʻy va mol jigari, organizmning sovuqqa chidamliligini oshiradi.

3. Energiyani ta'minlovchi taomlar:
  • Kam miqdorda yogʻli goʻsht iste'mol qilish tanaga zarur energiyani ta'minlaydi.
  • Xamirli ovqatlar ham qish uchun mos keladi va isitish xususiyatiga ega.

4. Nutritsiologlar tavsiyalari:
  • Qishda parhez qilishdan voz kechib, organizmga dam berish va kuch yigʻish zarur.
  • Shakar iste'molini cheklash salomatlik uchun foydalidir.

5. Ruhiy holatni yaxshilash:
  • Issiq, toʻyimli taomlar, ayniqsa, tovuq shoʻrvasi, inson kayfiyatiga ijobiy ta'sir koʻrsatadi.
  • Achchiq va issiq qahva organizmni tetik tutishi mumkin.

Sovuq kunlarda shifokor tavsiyalariga amal qilgan holda, sogʻlom va toʻgʻri ovqatlanish orqali ham salomatlikni, ham kayfiyatni yaxshilash mumkin.

O‘xshash yangiliklar